Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ananasowe z galaretką
Utrzeć masło z cukrem i jajkami, dodać kakao. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem. Nałożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut.
Zrobić poncz:
Wodę przegotować i ostudzić. Dodać cukier, aromat (najlepiej rumowy) oraz wódkę. Wymieszać.
Zrobić masę:
Odlać sok z ananasów, tak, aby było go 250 ml. Zagotować sok. W międzyczasie budyń rozprowadzić w pół szklanki wody. Dodać łyżeczkę mąki tortowej i 2 łyżki cukru. Dolać do gotującego się soku, zagotować. Po wystudzeniu utrzeć z kostką masła i 4 żółtkami. Dodać do masy pokrojone ananasy z jednej puszki.
Przekładanie:
Ciasto nasączyć ponczem, a następnie wyłożyć część masy. Ułożyć delicje galaretką do dołu. Posmarować resztą masy. Rozpuścić galaretkę w trzech szklankach wody. Ułożyć pokrojone na kawałki (lub całe plastry) ananasy z drugiej puszki. Zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego :)