Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku II, odc. 38: Trio z tatara

5.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cielęcina 100 g
polędwica wołowa 100 g
piersi z kaczki 100 g
natka pietruszki
pomidory suszone
limonka 1 szt.
żółtko jajek 1 szt.
szalotka 3 szt.
gruszki 1 szt.
seler naciowy 1 szt.
ogóreczki konserwowe
Musztarda sarepska Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
oliwa 100 ml
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
ocet winny 10 ml
cukier 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku II, odc. 38: Trio z tatara

Kroki postępowania

1
Obieramy mięso kaczki ze skóry. Posypujemy mięso kaczki grubą sola morską i wstawiamy do lodówki.
Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 38: Trio z tatara foto
2
Połowę gruszki siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wkładamy posiekaną gruszkę na patelnię. Dodajemy 1 łyżkę cukru i octu winnego. Powoli karmelizujemy gruszkę na patelni.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 38: Trio z tatara foto
3
Selera i szalotki siekamy na drobniutką kostkę. Ogóreczki konserwowe również siekamy drobniutko w kostkę. Pozostałe mięso kroimy w drobniutką kostkę.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 38: Trio z tatara foto
4
Kaczkę wyjmujemy z lodówki zdejmujemy sól i płuczemy pod wodą z resztek soli. Mięso kaczki siekamy na drobniutką kostkę.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 38: Trio z tatara foto
5
Zaczynamy od doprawienia mięsa wołowego. Żółtko wbijamy do miski, dodajemy łyżkę ulubionej musztardy i mieszamy. Dodajemy ogóreczki, szalotkę i mięso wołowe. Wszystko mieszamy ze sobą i doprawiamy solą i papryką ostrą.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 38: Trio z tatara foto
6
Mięso cielęce: w misce mieszamy szalotkę, seler, natkę pietruszki, sok z limonki, oliwę z oliwek i pokrojone w kostkę pomidory suszone. Dodajemy mięso cielęce i mieszamy wszystko. Doprawiamy delikatnie solą morską i pieprzem czarnym grubo mielonym.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 38: Trio z tatara foto
7
Mięso kaczki: gruszkę, szalotkę, natkę pietruszki, sól morską i pieprz czarny grubo mielony mieszamy z mięsem z kaczki.
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc. 38: Trio z tatara foto
8
Tak przygotowane trzy rodzaje mięsa układamy w równych porcjach na talerzu.
Krok 8 - Doradca Smaku II, odc. 38: Trio z tatara foto
9
Podajemy z ogóreczkami konserwowymi.
Krok 9 - Doradca Smaku II, odc. 38: Trio z tatara foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak