Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

baba cytrynowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skórka

cytryna 2 szt
woda 100 ml
cukier drobny 100 gram

ciasto

sok z cytryny 1 szt
mąka 30 dag
cukier 20 dag
śmietana kwaśna 6 łyżek
jaja 6 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna 250 gram
tłuszcz do formy

Porada

Można oprószyć ja cukrem pudrem lub polać lukrem.

Przepis i sposób przygotowania na: baba cytrynowa

Kroki postępowania

1
Cytrynę obieram bardzo cienko ze skórki. Najlepiej gdyby nie było na niej albedo.
Krok 1 - baba cytrynowa foto
2
Następnie kroję ją w kosteczkę. niezbyt dużą.
Krok 2 - baba cytrynowa foto
3
Do rondelka wlewam wodę, dodaję cuier i skórkę. Ustawiam na ogniu.
Krok 3 - baba cytrynowa foto
4
Skórkę należy gotować ,aż stanie się ona przezroczysta(okolo 20-25 minut)
Odcedzamy z syropu, który mozna wykorzystać do słodzenia herbaty.
Krok 4 - baba cytrynowa foto
5
Z 1 cytryny wyciskamy sok ,ktory posłuży nam jao aromat do ciasta.
Krok 5 - baba cytrynowa foto
6
No i ciasto.
Margarynę ukieramy robotem na gładką i pulchną masę.
Krok 6 - baba cytrynowa foto
7
Dodajemy cukier i dalej urabiamy masę.Kolejno po jednym żółtku wlewamy i mieszamy dalej.
Krok 7 - baba cytrynowa foto
8
Potem dodajemy mąkę.
Krok 8 - baba cytrynowa foto
9
Następnie śmietanę. KOniecznie gęstą!
Krok 9 - baba cytrynowa foto
10
Dla aromatu wlewamy wcześniej wyciśnięty sok z cytryny.Delikatnnie mieszamy.
Krok 10 - baba cytrynowa foto
11
Przedostatnim krokiem jest wymieszanie masy z przygotowaną kandyzowaną skórką z cytry. Jest ona o niebo lepsza od tej którą możemy kupić w sklepie.
Krok 11 - baba cytrynowa foto
12
Na koniec ubijamy piane z białek i dokłanie , ale delikatnie mieszamy. Najlepiej łyżką.
Krok 12 - baba cytrynowa foto
13
Formy do babek smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Ja mam małe formy do babek, dlatego użyłam dwóch.
Krok 13 - baba cytrynowa foto
14
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na okolo 40 minut.
Krok 14 - baba cytrynowa foto
15
Nim wyjmnie się babki warto sprawdzić czy są już dobrze upieczone. Test suchhego patyczka. Nie wyciągamy od razu z formy. Odczekujemy 5 minut. Smacznego.
Krok 15 - baba cytrynowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 05.04.2014 22:43
W sam raz na wielkanoc.
Pani Domu 05.04.2014 16:32
ładne baby
everay 05.04.2014 16:07
napewno pyszna
Jadwiga/Jaga85 05.04.2014 15:49
Uwielbiam cytrynowe ciasta!!!
Marta1986 05.04.2014 15:03
bardzo smaczne
2milutka 05.04.2014 14:59
ładnie wyrosła:)
gosia56 05.04.2014 14:15
super babka;)
IlonaAlbertos 05.04.2014 14:07
Smakowita babka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak