Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku II, odc. 20: Sałatka z rukoli z gruszką i serem pleśniowym

5.0
(36)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

rukola 1 opakowanie
ser pleśniowy niebieski 70 g
gruszki 2 szt.
sok z pomarańczy 1/2 szt.
orzechy włoskie 50 g
szynka parmeńska 2 plastry
oliwa 50 ml
Pieprz biały mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku II, odc. 20: Sałatka z rukoli z gruszką i serem pleśniowym

Kroki postępowania

1
Gruszki obieramy i gotujemy ok. 15 minut w syropie z cukru i wody. Po wystygnięciu dzielimy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne, a następnie kroimy w drobną kostkę. Do gruszki dodajemy posiekane orzechy i pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Doprawiamy do smaku pieprzem białym, gałką muszkatołową i dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 20: Sałatka z rukoli z gruszką i serem pleśniowym foto
2
Na koniec wlewamy odrobinę soku pomarańczowego i oliwy z oliwek. Możemy dodać szczyptę soli.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 20: Sałatka z rukoli z gruszką i serem pleśniowym foto
3
Dodajemy 3/4 rukoli i delikatnie mieszamy. Jeśli sałatka jest zbyt sucha możemy dodać jeszcze trochę oliwy.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 20: Sałatka z rukoli z gruszką i serem pleśniowym foto
4
Każdy plaster szynki zwijamy w rulon i kroimy w drobne paski.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 20: Sałatka z rukoli z gruszką i serem pleśniowym foto
5
Na talerzach układamy pozostałą rukolę, na to wykładamy rukolę z serem i gruszką, a całość posypujemy paskami szynki.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 20: Sałatka z rukoli z gruszką i serem pleśniowym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak