Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku, odc. 58: Warzywa faszerowane

5.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 300 g
pomidor 1 szt.
bakłażan 1 szt.
cukinia 1 szt.
szalotka 2 szt.
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
oliwa
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku, odc. 58: Warzywa faszerowane

Kroki postępowania

1
Bakłażana i cukinię kroimy na duże kawałki, pomidora na dwie połówki.
Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 58: Warzywa faszerowane foto
2
Z każdego kawałka cukinii, bakłażana...
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 58: Warzywa faszerowane foto
3
...i pomidora wydrążamy miąższ tak, żeby powstały „miseczki” i odkładamy.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 58: Warzywa faszerowane foto
4
Wydrążone kawałki cukinii i bakłażana układamy w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą...
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 58: Warzywa faszerowane foto
5
...i wstawiamy do piekarnika nastawionego na ok. 180 – 190 stopni C. Pieczemy tak długo aż bakłażan będzie miękki. Po tym czasie dodajemy połówki pomidora i pieczemy kilka minut.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 58: Warzywa faszerowane foto
6
Powstałe podczas przygotowania warzywnych miseczek skrawki warzyw drobno kroimy, mieszamy.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 58: Warzywa faszerowane foto
7
Dodajemy drobno posiekaną szalotkę, przyprawiamy solą i papryką.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 58: Warzywa faszerowane foto
8
Całość smażymy na rozgrzanej oliwie powoli tak, by woda odparowała. Gdy farsz się zagęści i zarumieni, wykładamy do osobnej miseczki i pozwalamy ostygnąć.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 58: Warzywa faszerowane foto
9
Do miski wkładamy mięso wieprzowe. Przyprawiamy solą, przyprawą do mięsa mielonego.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 58: Warzywa faszerowane foto
10
Dodajemy jajko, mieszamy i ugniatamy.
Krok 10 - Doradca Smaku, odc. 58: Warzywa faszerowane foto
11
Dodajemy ostudzone smażone warzywa i wszystko mieszamy.
Krok 11 - Doradca Smaku, odc. 58: Warzywa faszerowane foto
12
Z piekarnika wyjmujemy podpieczone warzywa, faszerujemy je i układamy z powrotem w naczyniu.
Krok 12 - Doradca Smaku, odc. 58: Warzywa faszerowane foto
13
Podlewamy je delikatnie wodą, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy ponownie do piekarnika. Pieczemy ok. 15 – 20 minut.
Krok 13 - Doradca Smaku, odc. 58: Warzywa faszerowane foto
14
Po upływie tego czasu faszerowane warzywa układamy na talerzach, skrapiamy odrobiną oliwy, dekorujemy i podajemy! Bon apetit!
Krok 14 - Doradca Smaku, odc. 58: Warzywa faszerowane foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak