Przepis i sposób przygotowania na: Pióra z zielonymi szparagami
Łodyżki kroimy na około 1 cm kawałki, pozostawiamy około 3-4 cm główki.
Zagotowujemy 1,5 litra wody, dodajemy cukier i 1/3 łyżeczki soli. Gotujemy szparagi do chwili aż będą lekko twarde. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą i ponownie odcedzamy.
Orzeszki piniowe prażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.
Pierś z kurczaka oczyszczamy dokładnie z tłuszczu, płuczemy, kroimy w drobną kostkę.
Suszone pomidory siekamy w cienkie paski.
Na patelni rozgrzewamy olej. Przesmażamy na rumiano pierś z kurczaka, doprawiamy szczyptą soli.
Dodajemy mascarpone, śmietanę oraz suszone pomidory. Dokładnie mieszamy, dorzucamy szparagi bez główek. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Makaron, ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu, polewamy sosem z kurczakiem i suszonymi pomidorami. Posypujemy orzeszkami piniowymi. Przybieramy główkami szparagów i listkami świeżej bazylii.