Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z dżemem

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 kg
masło 50 dag
drożdże 10 dag
proszek do pieczenia 1
jajko 4
mleko 1/2 szklanki
śmietana 12% 2 łyżki
cukier 5 łyżek
dżem
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z dżemem

W mleku rozpuścić drożdże razem z dwoma łyżkami mąki i cukrem, odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę ze szczyptą soli, dołożyć margarynę i wszystko razem dokładnie posiekać nożem, następnie dodać drożdże i pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia tak żeby podwoiło swoją objętość.Gdy ciasto urośnie rozwałkować je i pokroić na trójkąty. Przy najkrótszym brzegu nakładać gęsty dżem i zawijać w rogaliki. Rogaliki ułożyć na blasze i piec w temp. 150-160ºC ok. 20 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pierniczkowo 09.03.2014 10:41
pięknie urosły :)
caralajna 22.02.2014 21:44
wyglądają naprawdę świetnie
iziona 22.02.2014 20:30
Uwielbiam rogaliki, Twoje jak malowane
gosiag 22.02.2014 19:47
rogaliki pyszne
adelajda 22.02.2014 17:14
wyglądają ładnie :)
wyattearp 22.02.2014 17:07
proszek i drożdże ?
everay 22.02.2014 13:47
mniam mniam
agnieszka214 22.02.2014 12:53
fajne drożdzówki
Agata3 22.02.2014 12:39
zjadłoby się takiego rogalika :)
kornelcia 22.02.2014 11:51
wyszły bardzo apetycznie
Piotr-21 22.02.2014 11:13
pyszne rogale
Marta1986 22.02.2014 11:11
piękne rogaliki
Barbara/zuza22_85 22.02.2014 11:04
bardzo smaczne
tomek18 22.02.2014 10:50
bardzo smaczne rogaliki
DorotaZ 22.02.2014 10:48
Drożdże i proszek do pieczenia jednocześnie? Rogaliki świetnie wyglądają:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak