Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nototenia na parze z jabłkowym smaczkiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

nototenia 2 sztuki
jabłka 2 sztuki
marchew 1/4 sztuki
pietruszka 1/8 sztuki
por 4 liście
ziemniaki 4 sztuki
cytryna 3/4 sztuki
skórka cytrynowa 1/8 sztuki
pieprz 6 ziaren
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 łyżeczka
zioła 1 wiązka
olej 1 łyżka
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżeczka
śmietanka 12-procentowa 1/3 szklanki
żółtko jajek 1 sztuka
woda 2,5 szklanki
koper świeży 1 łyżka
sól do smaku 1 szczypta
cukier drobny 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Nototenia na parze z jabłkowym smaczkiem

Kroki postępowania

1
Rozmrożone nototenie umyć , oskrobać, umyć.
Rozciąć od strony płetwy brzusznej i wyciąć kręgosłup. Usunąć boczne skrzela.
Filety ułożyć w pojemniku i zalać sokiem wyciśniętym z połowy cytryny zmieszanym z olejem. Zostawić na 30 minut.
Obrać ziemniaki , umyć i zalać wodą by nie czerniały.
Jabłka umyć , obrać, usunąć gniazda nasienne ( obierek i gniazd nasiennych nie wyrzucać).Obrane ćwiartki jabłek wrzucić do ziemniaków.
W garnku do gotowania na parze na liściach pora układać ziemniaki i jabłka.
Krok 1 - Nototenia na parze z jabłkowym smaczkiem foto
2
W dolnym garnku do nalanej wody dodać zioła, skórkę z cytryny, obierki i gniazda nasienne z jabłek, pieprz ziarnisty, obraną i pokrojoną marchew i pietruszkę. Zagotować.
Krok 2 - Nototenia na parze z jabłkowym smaczkiem foto
3
Postawić na wierzchu górny garnek i gotować 15 minut.
Dołożyć na wierzch wyjęte z marynaty filety nototenii ( ostrożnie by się nie oparzyć - najlepiej na moment zsunąć garnek z gazu)- gotować jeszcze 10 minut.
Krok 3 - Nototenia na parze z jabłkowym smaczkiem foto
4
Przecedzić wywar z dolnego garnka. Wlać śmietankę ( rybę , ziemniaki i jabłka w górnym garnku postawić na zdjętym z gazu dolnym garnku z którego wylano wywar i zostawić na czas robienia sosu pod przykryciem by nie ostygły).
Odlać 3/4 szklanki wywaru. W garnuszku roztopić masło, zasypać mąką, rozmieszać i rozprowadzić odlanym wywarem.
W miseczce rozrobić żółtko z odrobiną gorącego wywaru i zaciągnąć nim wywar.
Doprawić do smaku sos ( sokiem z cytryny , szczyptą soli i cukru) i pozostały wywar ( maggi).
Krok 4 - Nototenia na parze z jabłkowym smaczkiem foto
5
Ziemniaki utłuc z jabłkami na puree - doprawić solą i pieprzem.
Podawać nototenię z puree ziemniaczano- jabłkowym , sosem żółtkowym na bazie wywaru i wywarem z gotowania do popicia ( posypując koprem).
Krok 5 - Nototenia na parze z jabłkowym smaczkiem foto
6
Polubiłam te moje eksperymenty z rybami na parze. Okazuje się , że mogą być fantastycznymi daniami. Wielu moich znajomych na propozycję zjedzenia ryby na parze wzdryga się ( też tak miałam) i grzecznie mówi dziękuję. Ale raz namówieni by choć spróbowali zgadzają się z tym , że nie ma to nic wspólnego z tym co do tej pory znali.
Krok 6 - Nototenia na parze z jabłkowym smaczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 01.03.2014 12:53
bardzo lubię rybkę
Kolorowa 28.02.2014 17:28
Ciekawy przepis !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak