Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kakaowy biszkopt rzucany

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt.
mąka tortowa 150 g
kakao 30 g
cukier kryształ 190 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowy biszkopt rzucany

Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę i kakao przesiać i wymieszać.

Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Ubić je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksując. Następnie dodawać po kolei żółtka, dalej ubijając.

Do masy jajecznej wsypać mąkę z kakao. Bardzo delikatnie (!) wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki lub szpatułki, do połączenia składników.

Masę delikatnie przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( samo dno, boków niczym nie smarujemy ), wyrównać.

Piec 35 - 40 minut w temperaturze 160° - 170°C, do tzw. suchego patyczka, najlepiej z grzaniem góra - dół.

Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50 - 60 cm upuścić go na podłogę. Odstawić do wystudzenia do lekko uchylonego piekarnika.

Po wystudzeniu nożykiem oddzielić boki biszkoptu od formy.

Warto po wyjęciu biszkoptu z tortownicy odwrócić go "do góry nogami" aby się wyrównał.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 27.04.2014 17:42
wyszedł piękny, nigdy jeszcze nie rzucałam biszkoptem
gosiag 28.02.2014 21:37
nigdy nie rzucalam biszkoptem jakos mi brak odwagi
ZEWA 28.02.2014 09:26
Nigdy jeszcze nie rzucałam biszkoptu po upieczeniu ale coraz więcej o tym czytam i chyba zrobię eksperyment przy najbliższej okazji.
Janina 27.02.2014 20:49
Świetny biszkopt;)
Mniam 27.02.2014 19:50
Też "rzucam biszkoptami". Wychodzą idealnie.
Christopher 27.02.2014 19:10
Właśnie taki upiekłem.Mam ten przepis od dawna i jest udany.
Aleksandra/Olcia 27.02.2014 18:59
ale wysoki
Renata9 27.02.2014 18:56
pyszny biszkopt, takiego jeszcze nie robiłam
gibli 27.02.2014 18:47
bardzo ładnie wyrośnięty)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak