Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka drożdżowa bez wyrabiania
Wszystkie składniki przygotować wcześniej, aby miały temperaturę pokojową, łącznie z jabłkami i kruszonką.
Do miski wkładać kolejno:
pokruszone drożdże, posypać je cukrem, wlać roztrzepane jajka, potem olej, mleko i wsypać mąkę oraz sól.
Nie mieszać.
Miskę przykryć i odstawić na 4 godziny.
Następnie mikserem krótko zmiksować na jednolitą masę.
Włączyć piekarnik i ustawić na 180 st.
Ciasto przelać do formy 18/25 cm natłuszczonej i wysłanej papierem do pieczenia.
Na ciasto wyłożyć jabłka pokrojone w plasterki.
Na jabłka zetrzeć kruszonkę.
Wstawić ciasto do piekarnika na około 50 minut.
Przepis na to ciasto podano w jednym z progr. kulinarnym w TV, dosyć dawno temu, ja tylko zmieniłam kruszonkę i ilość jabłek.