Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku z kiełbasą, cebulą, czosnkiem i majerankiem

5.0
(323)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś 450 gramów
kiełbasa śląska 500 gramów
Majeranek suszony Prymat 3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 4 liście
cukier szczypta
mąka pszenna 1 łyżka
cebula 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
koncentrat pomidorowy 150 gramów
olej rzepakowy 5 łyżek
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
pieprz ziołowy Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku z kiełbasą, cebulą, czosnkiem i majerankiem

Fasolę moczymy wieczorem dzień wcześniej niż planujemy przyrządzać danie. Wody musi być ponad fasolę około 4 cm. Po tym czasie „starą” wodę wylewamy, a fasolę zalewamy porcją świeżej. Fasolę gotujemy wraz zielem angielskimi i liśćmi laurowymi.

W tym czasie kroimy w plasterki kiełbasę, a czosnek i cebule drobno siekamy. Na patelni z rozgrzanymi 3 łyżkami oleju rzepakowego podsmażamy kiełbasę. Następnie kiełbasę dodajemy do gotującej się fasoli. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebule wraz czosnkiem i również dodajemy do fasoli.

Gotujemy całość tyle, by fasola była miękka. Mnie to zajęło stosunkowo krótko bo tylko 1 godzinę i 15 minut.

Pod koniec gotowania dodajemy sól, majeranek, cukier, koncentrat pomidorowy oraz pieprz ziołowy oraz czarny mielony.

Przygotowujemy także zasmażkę. Na 2 łyżkach rozgrzanego oleju podrumieniamy mąkę, a następnie dodajemy ją do całości. Wszystko chwilę podgotowujemy i podajemy na gorąco jako bardzo sycące danie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 07.03.2017 13:39
bardzo smaczny obiad
bryndzia93 22.09.2016 11:45
Pyszne danie :)
ppaulina 13.06.2014 11:04
bardzo lubię taką fasolkę
Lis 03.03.2014 20:26
Smacznie zapowiada się ta fasolka po bretońsku - porywam przepis:)
Alex_M 01.03.2014 16:33
przepyszna ;)
natalia.doradca 28.02.2014 10:30
Bardzo apetycznie wygląda :)
Mniam 27.02.2014 23:52
Taką fasolkę to bym zjadła. Pysznie wygląda.
Kolorowa 27.02.2014 21:27
soczyste kolory :)
ssylwiaa 27.02.2014 18:53
wygląda rewelacyjnie ;)
Grazyna0211 27.02.2014 18:13
ładne zdjęcie
mufinka79 27.02.2014 17:47
Też taką robię, jest pyszna i bardzo sycąca :)
DorotaZ 27.02.2014 17:31
Pyszności:) Wyśmienicie wygląda:)
adelajda 27.02.2014 16:06
mój mąż taką lubi :)
stef 27.02.2014 15:46
Ładne,sycące danie.
Ania84 27.02.2014 15:18
pięknie się prezentuje
Megg 27.02.2014 15:13
pysznie wygląda ta fasolka
brioszka 27.02.2014 14:52
wygląda obłędnie :)
Czyki 27.02.2014 14:43
Jak pięknie i kolorowo:)
patryska76 27.02.2014 14:37
Pyszne danie ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak