Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIEROGI Z MĄKI ŻYTNIEJ I MAŚLANKI

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto:
mąka żytnia 3 szklanki
maślanka 2 szklanki
szczypta soli
Propozycja lekkiego farszu:
szpinak 25 dag
twaróg 20 dag
cebula 1 szt.
czosnek 3 ząbki
sól i pieprz
siemię lniane 2 (mielone)

Przepis i sposób przygotowania na: PIEROGI Z MĄKI ŻYTNIEJ I MAŚLANKI

Kroki postępowania

1
Wykonanie ciasta:
Mąkę przesiać przez sito i dodać sól. Wlewać maślankę jednocześnie formując ciasto.
W sklepach można spotkać maślanki o różnej gęstości, dlatego nie należy wlewać od razu całej ilości, bo może się okazać że wystarczy odrobina mniej. Ciasto musi być zbite, lekko klejące.
Krok 1 - PIEROGI Z MĄKI ŻYTNIEJ I MAŚLANKI foto
2
Ciasto należy ugniatać chwilę dłużej, niż tradycyjne z mąki pszennej. Odłożyć ciasto na około pół godziny (przykryte ściereczką).
Stolnicę posypać mąką, rozwałkować ciasto, wycinać kółeczka i nakładać dowolny farsz.
Krok 2 - PIEROGI Z MĄKI ŻYTNIEJ I MAŚLANKI foto
3
Wykonanie farszu:
Cebulę drobno pokroić, podsmażyć, następnie dodać świeży lub rozmrożony szpinak (odsączony z wody). Dodać twaróg, zmiażdżony czosnek i przyprawić solą i pieprzem. Aby farsz dobrze się nakładał na ciasto (i nie wypływał) należy go zagęścić. Ja używam do tego zmielone siemię lniane, które doskonale spaja farsz. Alternatywą (jeżeli nie mielibyście go pod ręką) może być białko z jajka, które również zetnie nam farsz, przez co lepienie pierożków będzie dużo łatwiejsze.
W między czasie zagotować wodę, posolić. Wrzucać pierogi do wrzącej wody, gotować do wypłynięcia (+ / - 2 minuty). Podawać polane oliwą z oliwek.
Krok 3 - PIEROGI Z MĄKI ŻYTNIEJ I MAŚLANKI foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna40 02.02.2014 18:28
właśnie dlatego też zmodyfikowałam ten przepis, dodając maślankę :) Dzięki czemu są mięciutkie i smaczna. Wcześniej robiłam tradycyjnie z jajkiem i wodą i faktycznie wychodziły twarde. Wypróbuj z maślanką, a gwarantuje że będą miękkie :)
monia2005 02.02.2014 09:03
Ciekawe ciasto nigdy takiego nie robiłam ,wyglądają smacznie.
dwa pokoje z kuchnią 02.02.2014 08:29
jestem ciekawa tego ciasta- czy po ugotowaniu nie jest twarde? mam żytnią i dziś robię ruskie, więc część ciasta zrobię wg tego przepisu
Romanowka 02.02.2014 08:20
Ciekawy przepis a propozycja farszu bardzo trafiona

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak