Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki faszerowane boczkiem i pieczarkami
Wystudzone ziemniaki przekroić na pół. Łyżeczką delikatnie wydrążamy środek ziemniaków. Wydrążony środek ziemniaków siekamy w kostkę.
Boczek i cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki.
Na suchej patelni podsmażamy boczek ( nie dodajemy oliwy bo boczek sam puści tłuszcz).
Na drugiej patelni na łyżce oliwy z oliwek podsmażamy cebulę i pieczarki, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
Podsmażony boczek mieszamy z pieczarkami, dodajemy fetę pokrojoną w kostkę oraz pokrojony środek ziemniaków, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem ( z solą uważamy bo boczek i feta są słone).
Gotowy farsz nakładamy do łódek ziemniaczanych. Posypujemy startym żółtym serem.
Wkładamy do piekarnika temperatura 180 stopni ok 20-25 minut.
Sos czosnkowy: Do majonezu i jogurtu dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekany koperek – mieszamy.
Gotowe upieczone ziemniaczki podajemy z sosem czosnkowym.
Smacznego!!!