Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wspaniały mus czekoladowy na biszkopcie genueńskim

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 8 szt
cukier drobny 325 g
kakao 25 g
śmietana 30% 250 ml
masło 170 g
czekolada gorzka 350 g
rum 7 łyżek
wanilia 1 szt
mąka pszenna 125 g
kakao do posypania 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Wspaniały mus czekoladowy na biszkopcie genueńskim

Biszkopt genueński:
1. Nastaw piekarnik na 220°C.
2. Wyłóż papierem do pieczenia spód formy do pieczenia o średnicy 21cm
3. Ubij 4 jajka, aż powstanie puszysta, jasna masa.
4. Dodaj 200 g cukru i mieszaj dalej, aż cukier się rozpuści.
5. Dodaj stopniowo mąkę i kakao.
6. Przełóż masę do formy i piecz biszkopt przez około 10-15minut, aż biszkopt będzie sprężysty po dotknięciu środka.
7. Wyjmij biszkopt z piekarnika i odłóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Mus czekoladowy:
1. Oddziel 4 białka od żółtek.
2. Żółtka, 100g cukru, kakao, wanilię i śmietanę przełóż do rondelka o grubym spodzie i gotuj, aż masa zgęstnieje, ale się nie zagotuje, około 5minut.
3. Zdejmij masę z ognia i włóż pokruszoną czekoladę i masło. Mieszaj, aż powstanie jednolita masa.
4. Dodaj 2 łyżki alkoholu. Wymieszaj.
5. Odłóż masę do przestygnięcia, aż będzie miała prawie temperaturę pokojową.
6. Teraz przygotuj bezę szwajcarską. W tym celu połóż dużą miskę na garnek z lekko gotującą się wodą.
7. Do miski wlej biała i dodaj 100g cukru. Całość delikatnie mieszaj, aż cukier się rozpuści.
8. Masę przełóż do misy od miksera i ubijaj białka, aż misa będzie zimna, a białka ubite na sztywno.
9. Przełóż masą białkową do ostudzonej masy z żółtkami i delikatnie wymieszaj.
Wykończenie musu:
1. Biszkopt włóż z powrotem do formy, w której się piekł.
2. Skrop ciasto 5 łyżkami alkoholu.
3. Na biszkopt wyłóż mus czekoladowy i włóż ciasto do lodówki na co najmniej 8godzin.
Aby mus czekoladowy nie nabrał zapachów z lodówki najlepiej przykryj wierzch formy przeźroczystą folia spożywczą.
4. Przed podaniem całość posyp kakao.
Smacznego!
Mus czekoladowy będzie się ładnie prezentować jak ozdobimy go świeżymi owocami albo listkiem mięty.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jan_mag 11.01.2017 12:09
Cudowności :)
Klausia 30.10.2014 16:37
deser idealny :)
wwwiolka 03.02.2014 17:31
Wspaniały, aż chce się jeść.
aliss06 03.02.2014 16:47
wygląda wspaniale, uwielbiam czekoladę :)
artur7 03.02.2014 15:23
wspanialy pomysl
ada.la 03.02.2014 15:05
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak