Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moje prażuchy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniak 12 szt
sól 1 łyżeczka
mąka 4 łyżka
cebula 1 szt
kurczak wędzony 100 g
roszpunka 1 garść
gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżeczka
pieprz
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Moje prażuchy

Kroki postępowania

1
Ziemniaki gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odlewam z garnka wodę pozostawiając jej trochę w środku (tak ok. 5 łyżek). Mąką posypuję gotowe ziemniaki i gotuję jeszcze 5 minut.
Krok 1 - Moje prażuchy foto
2
W tym czasie na patelni podrumieniam pokrojoną w drobną kostkę cebulę (najlepiej na smalcu, w ostateczności na maśle), dodaję do niej pokrojoną wędzoną pierś z kurczaka. Po usmażeniu przekładam całość do miseczki, tłuszcz pozostawiam na patelni.
Krok 2 - Moje prażuchy foto
3
Ziemniaki i mąkę ugniatam razem z łyżką masła. Dodaję pieprz, zioła oraz gałkę muszkatołową i mieszam.
Krok 3 - Moje prażuchy foto
4
Za pomocą łyżki formuję zgrabne kluski. Podsmażam je potem na patelni z tłuszczem.
Krok 4 - Moje prażuchy foto
5
Układam na talerzu, nakładam cebulę oraz mięso, polewam je tłuszczem i dekoruję umytą roszpunką.
Krok 5 - Moje prażuchy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

teresa18 03.02.2014 20:12
Dawno ich nie robilam
Christopher 03.02.2014 19:11
Smaczne prażuchy.
ada.la 03.02.2014 15:06
ale fajne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak