Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa cebulowa pod ciastem francuskim

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula biała 700 g
masło 2 łyzki
białe wino 250 ml
ciasto francuskie 1 op
sól, pieprz
bulion warzywny 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa cebulowa pod ciastem francuskim

Kroki postępowania

1
Cebulę obrać, posiekać w pióra ok. 1,5-2 mm
Krok 1 - Zupa cebulowa pod ciastem francuskim foto
2
W dużym i szerokim garnku roztopić masło, dodać cebulę. Mieszając smażyć na średnim ogniu przez minimum 10 minut aż cebula będzie lekko złocista, dodać szczyptę cukru.
Wlać białe wino i wymieszać cebulę drewnianą łyżką. Dusić przez 3 minuty, aż wygotuje się prawie całe wino, następnie dodać wrzący bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i tymiankiem.
Krok 2 - Zupa cebulowa pod ciastem francuskim foto
3
Gotową zupę przelać do małych miseczek żaroodpornych.
Zupę studzimy. Z ciasta francuskiego wycinamy kółka większe od średnicy miseczek. Dodajemy starty na tarce ser, a całość przykrywamy szczelnie ciastem francuskim.
Tak przygotowane miseczki wkładamy do piekarnika ustawionego na 200 stopni i zapiekamy ok. 15 minut, aż ciasto się zarumieni.
Krok 3 - Zupa cebulowa pod ciastem francuskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babajaga1969 16.01.2014 18:23
smacznie podana
Rysia 16.01.2014 17:41
Podobają mi się zupki pod pierzynką.
IwonaDD 16.01.2014 14:35
wspaniała zupka!
Sylwia26 16.01.2014 13:18
ślinka leci :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak