Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie z suszonymi pomidorami
Do przygotowania śledzi z suszonymi pomidorami konieczne jest wcześniejsze wymoczenie filetów i pokrojenie ich na kawałki. Następnie bardzo ważne jest ich zamarynowanie, by nadać wiodącej nuty smakowej. Zgodnie z przepisem, dodatkami przyprawowymi są oregano i bazylia, ale wykorzystując do marynowania śledzi olej z suszonych pomidorów, już nadacie filetom śledziowym ciekawej nuty smakowej. Zeszklona cebula doda ciekawego, lekko słodkiego smaku, podobnie jak pomidory suszone.
Kroki postępowania
Śledzie (filety śledziowe) osączyć (jeśli używamy innych, należy je wcześniej wymoczyć), pokroić w kawałki.
Pomidory pokroić w kawałeczki lub wykorzystać te już pokrojone w paski, wrzucić do cebuli, dodać resztę oleju. Wymieszać dokładnie. Ciepłym zalać śledzie, wymieszać.