Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BABKA ORZECHOWO-PIERNIKOWA

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 125 gram
cukier 3/4 szkl
mleko 1/2 szkl
miód 1/2 szkl
kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki
mąka pszenna 1 szkl
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżki
jajko 3 szt
polewa czekoladowa 1 szt
orzechy włoskie 1 mielone
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: BABKA ORZECHOWO-PIERNIKOWA

Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do piernika.Orzechy zmielić.
Cukier,mleko,masło,miód i kawę przełożyć do rondelka,zagotować aby połączyły się wszystkie składniki i wystudzić.Do przestudzonej masy dodać żółtka i krótko wymieszać mikserem.Dodać mąkę, zmielone orzechy i wymieszać do połączenia się składników.Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta mieszając już tylko łyżką.Formę z kominkiem(22 cm.) wysmarować i wysypać mąką.Przelać ciasto i w stawić do nagrzanego piekarnika do 170-180 st.C na ok 1 godzinę.Najlepiej sprawdzić patyczkiem i w razie niedopieczenia przedłużyć jeszcze chwilę czas pieczenia.Upieczone ciasto wystudzić i polać polewą czekoladową lub stopioną czekoladą:)Ciasto rewelacyjne,wilgotne w środku-"PALCE LIZAĆ"

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 20.12.2013 08:17
pyszna baba
IZABELA29 19.12.2013 08:06
cos pysznego
Krystyna32 17.12.2013 16:37
apetyczna !
Krzysztof15 17.12.2013 10:16
bardzo smaczna babeczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak