Przepis i sposób przygotowania na: Lane kluski na rosole ( z pomidorem)
Kroki postępowania
Warzywa i cebulę opiec na rumiano na suchej patelni. W trakcie opiekania dochodzi do karmelizacji naturalnych cukrów zawartych w warzywach.
Do garnka przełożyć opieczone warzywa, cebulę i umyte i przekrojone na 2 części mięso. Dorzucić przyprawy ( liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, grzybek suszony, goździki, lubczyk, liście selera). Zalać wodą i zagotować. Posolić 1/3 łyżeczki soli i gotować na bardzo małym gazie przy uchylonej pokrywce 1,5 godziny.
Wyłowić mięso i warzywa. Rosół przecedzić ( powinno go zostać po wygotowaniu ok. 3 szklanki - szklankę odlać na galaretę lub II Danie).Doprawić maggi.
Podawać posypany natką pietruszki.
* Rosół ma mieć zdecydowanie selerowy posmak - wtedy dobrze komponuje się z pomidorem.
** Z mięsa i szklanki rosołu zrobić II Danie ( np. w sosie , farsz na pierogi, krokiety) lub galaretkę
*** Z warzyw można zrobić sałatkę lub jarzynkę ( np. marchewkę oprószaną)