Przepis i sposób przygotowania na: Grecka Pita
Kroki postępowania
mąka pszenna 550 300g
drożdże świeże 20g
ciepła woda 100ml
mleko 50ml
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
oliwa z oliwek
Drożdże rozpuścić w 50 ml mleka i 20 ml wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić na 1/2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, mieszając z solą. Zrobić wgłębienie i wlewać wyrośnięte drożdże, oliwę z oliwek oraz resztę ciepłej wody. Pożądanie wyrabiać ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 0,5- 1h do wyrośnięcia.
Kolejno rozwałkować na cienkie placki (z tej ilości mąki wychodzi 6 placków) podsypać dodatkowo mąkę.
Piec ok 8 minut na nagrzanych kamieniach w piekarniku nastawionym na 250 stopni.
Piersi z kurczaka marynujemy w oleju z przyprawą grecką. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Smażyć bez tłuszczu na grillu elektrycznym. Jak już mięso się zetnie, należy pokroić w gyrosowe plasterki i znów grillować do uzyskania złotego koloru.
Sos tzatziki:
Ogórka obrać i pokroić w kawałki, wyciąć pestki a następnie posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie lekko odcisnąć sok. Zblenderować i ponownie odcisnąć wodę.
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do masy ogórkowej. Całość przyprawić solą i pieprzem.
Ogórka razem z ziołami i czosnkiem połączyć z jogurtem. Wymieszać, a następnie odstawić sos do lodówki na godzinę, aby nabrał smaku.
By pita była dobra do zawijania, można od razu po upieczeniu włożyć do foliówki- zmięknie.
Na placek nakładamy sos, mięso i dodatki.
Wszystko razem skręcany i zawijamy w papier.