Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z duszonymi warzywami na białej kiełbasie
Kroki postępowania
Kiełbaski pokroić na plasterki i dodawać do zupy już na talerzu razem ze śmietanką ( można też wlać śmietankę do garnka i wrzucić do niego pokrojoną kiełbasę.
Ja posypuje na talerzu natką pietruszki , mieloną papryką i majerankiem.
* jeśli ktoś nie ma zakwasu niech użyje kupny żurek w proszku- torebkę takiego na 0,75 litra ( i nie dajcie sobie wmówić, ze to jakach ,, zbrodnia" , nie wszyscy kiszą zakwas i jest to zupełnie normalne , a zupa wcale nie będzie przez to o wiele gorsza )
** ja zakwas po ukiszeniu cedzę i rozlewam do małych słoiczków - jest on gesty jak śmietana , jak stoi rozwarstwia się - ale starczy potrząsnąć a wymiesza się . Daję taki a nie tylko przezroczystą górną warstwę którą niektórzy zlewają bo mój zakwas jednocześnie zagęszcza zupę