Przepis i sposób przygotowania na: Żurawinowy miodownik z procentem
Kroki postępowania
Połowę mleka gotujemy z cukrem. Do pozostałej części dokładamy mąki, budyń, żółtka, cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy składniki i zalewamy gotujące mleko. Ugotowany budyń studzimy.
Masło ucieramy do białości. Do utartego dodajemy stopniowo budyń.
Gotową masę dzielimy na 3 części. Trzecia część ma być mniejsza.
POLEWA:
Żurawinę zalewamy alkoholem. Odstawiamy na około 12 godzin. Ja zazwyczaj zostawiam na noc. A następnego dnia robię polewę.
Gotową polewę wykładamy przełożone ciasto. Odstawiamy do chłodu by polewa zastygła.
Ciasto miodowe – powiodło...
....pierwsza część masy - ciasto miodowe- druga część masy, ciasto miodowe- trzecia, mniejsza część masy- polewa żurawinowa