Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

„Gruz” razowy z płatkami owsianymi i żurawiną

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna razowa 3/4 szklanki
jajko 1 sztuka
cukier trzcinowy 1/2 szklanki
olej rzepakowy 1/2 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
żurawina
płatki owsiane całe szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: „Gruz” razowy z płatkami owsianymi i żurawiną

Kroki postępowania

1
Jajko ucieramy z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę.
Krok 1 - „Gruz” razowy z płatkami owsianymi i żurawiną foto
2
Do utartej masy dodajemy olej, mąkę, sodę i miksujemy.
Krok 2 - „Gruz” razowy z płatkami owsianymi i żurawiną foto
3
Wyłączamy mikser, a do tego wszystkiego dodajemy płatki owsiane i żurawinę. Mieszamy łyżką do połączenia składników.
Krok 3 - „Gruz” razowy z płatkami owsianymi i żurawiną foto
4
Rozkładamy ciasto na blachę o wymiarze 34x43 centymetrów wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 20 minut. Ciasto w chwili wyjmowania z piekarnika będzie białe i miękkie, takie właśnie ma być. Ciasto po wystudzeniu nabierze odpowiedniej konsystencji i nieco się zarumieni.

Kroimy ciasto na różne kawałki. Nie muszą, a nawet nie powinny być równe ani identyczne, w końcu mają przypominać gruz :)

Ciasteczka są bardzo smaczne i chrupiące.
Krok 4 - „Gruz” razowy z płatkami owsianymi i żurawiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olga_SK 19.11.2013 12:42
Nazwa przyciąga ;D
Gracer 19.11.2013 12:19
super są :)
Alex_M 19.11.2013 10:46
ale pomysłowe ciasteczka :D
Kuchenka 19.11.2013 10:07
mam nadzieję że ten gruz łatwo się kruszy :D
Mniam 19.11.2013 09:04
Bardzo fajne ciasteczka do pochrupania.
Konczi 19.11.2013 08:57
dość ciekawy przepis to racja
usmiech 19.11.2013 07:38
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak