Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piegowata babka makowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 szklanka
mak 250 g
jajko 4 szt
mleko 1/3 szklanki
cukier 3/4 szklanki
margaryna 250 g
aromat migdałowy 3-4 krople
aromat waniliowy 1-2 krople
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Piegowata babka makowa

Kroki postępowania

1
Obie mąki przesypać do miski wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Miękkie masło utrzeć mikserem. Dodawać po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Następnie sukcesywnie dodać cukier. Miksować aż masa będzie gładka i puszysta.

Do masy dodawać obie mąki oraz mleko, a na koniec dodać mak i aromaty ciągle mieszając.

Wylać do foremki na bakę z kominkiem.
Krok 1 - Piegowata babka makowa foto
2
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec przez około 50 minut. Ostudzić, a następnie oprószyć cukrem pudrem.
Krok 2 - Piegowata babka makowa foto
3
Zjeść dopiero gdy ostygnie :P !!
Krok 3 - Piegowata babka makowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 17.04.2014 10:54
mam nadzieję, że wyjdzie mi też z formy bez komina
alaaa 23.01.2014 21:26
fajna babka i świetny kształt foremki
IwonaDD 28.11.2013 09:28
piękna ta babeczka wyszła
Patriszja
Patriszja 19.11.2013 11:14
bardzo apetycznie wygląda :)
malaczarna23 18.11.2013 17:09
pyszna babka :)
Olga_SK 18.11.2013 14:30
Wygląda smakowicie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak