Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z szybkowara
Kapustę kiszoną wypłukać i odcisnąć, kapustę białą poszatkować. Mięso z mostka odciąć i pokroić drobno razem z kiełbasą. Na patelni przyrumienić mięso i kiełbasę razem z cebulką.
Wszystkie składniki wraz z grzybami i posiekanymi śliwkami, oprócz wody i wywaru wymieszać w większym naczyniu. Na dnie szybkowaru włożyć tłuszcz i wlać połowę wywaru, włożyć część wymieszanej z przyprawami i mięsem kapusty, do środka włożyć mostek z kostkami i przykryć resztą kapusty. Polać wywarem, patelnię po mięsie przepłukać wodą i dodać również do garnka szybkowaru.
Szybkowar szczelnie zamknąć i nastawić na ogień. Od czasu, kiedy zacznie się gotować odmierzyć 40 minut i dusić na średnim ogniu. Zdjąć z ognia, odczekać kilka minut i wtedy dopiero otworzyć.
Wyjąć kostki, oddzielić mięso i dodać do bigosu. Bigos przemieszać i dodać koncentrat. Można dodać również zasmażkę, ale ja nie dodaję ze względów zdrowotnych. Na chwilę wstawić jeszcze na ogień i ciągle mieszając odparować nadmiar płynu gdyby został.