Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka faszerowane duszoną kiszoną kapustą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jabłka 2 sztuki
miód 1 łyżeczka
olej roślinny 3 łyżki
kminek 1/2 łyżeczki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 szczypta do smaku
kapusta kiszona 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka faszerowane duszoną kiszoną kapustą

Kroki postępowania

1
Kapustę usiekać i przepłukać jeśli jest za kwaśna.
Krok 1 - Jabłka faszerowane duszoną kiszoną kapustą foto
2
Zalać wodą i gotować 30 minut.
Odcedzić pozostawiając 2 łyżki płynu.
Dodać olej , miód, kminek, szczyptę pieprzu. Dusić 15 minut.
Krok 2 - Jabłka faszerowane duszoną kiszoną kapustą foto
3
Z jabłek ściąć ,,kapelusiki " i wydrążyć jabłka łyżeczką usuwając miąższ i gniazda nasienne.
Krok 3 - Jabłka faszerowane duszoną kiszoną kapustą foto
4
Nałożyć kapustę w puste miejsca w jabłkach. Jabłka nakłuć w kilku miejscach by nie popękały.
Krok 4 - Jabłka faszerowane duszoną kiszoną kapustą foto
5
Ułożyć w górnej części garnka do gotowania na parze i nastawić do gotowania kiedy woda w dolnym garnku zacznie wrzeć. Gotować 15 minut.
Krok 5 - Jabłka faszerowane duszoną kiszoną kapustą foto
6
Ostrożnie wyjmować by pozostały całe.
Podawać do pieczystego.
Krok 6 - Jabłka faszerowane duszoną kiszoną kapustą foto
7
W zasadzie to miało być zupełnie inaczej :) . Na Świętego Marcina gęś pieczona a do tego obowiązkowo czerwona kapusta. Potem gęś mi ,, przeszła " bo ma za duże gabaryty i 3 miesiące byśmy ją jadły. Czerwona kapusta w ostateczności mogła by być - ale po pierwsze nie przepadam za nią , po drugie nie było pod ręką , a po trzecie akurat rozpędziłam sie na obgotowywanie kiszonej kapusty na różne sposoby to odrobinę użyłam do nadziania jabłek. Muszę przyznać , że w tej formie kapusty duszonej jeszcze nigdy nie robiłam. I to był błąd - jest fantastyczna i doskonale uzupełnia pieczyste.
Krok 7 - Jabłka faszerowane duszoną kiszoną kapustą foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 12.11.2013 16:20
Ciekawy pomysł! Nigdy tak nie robiłam, ale to mi się podoba.
Jadwiga/Jaga85 12.11.2013 11:16
oryginalnie podane
babajaga1969 12.11.2013 11:03
te jabłka muszą być smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak