Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica wieprzowa z piekarnika
Polędwice umyć i osuszyć na ręczniku papierowym.
Oliwę wymieszać z pieprzem czerwonym, papryką, solą, kolendrą. Mieszanką
natrzeć mięso bardzo dokładnie. Zawinąć w folię aluminiową, odstawić do lodówki na 12 godzin.
Zimniaki dokładnie umyć i pokroić na ćwiartki (bez obierania). Z papryki wyjąć gniazda nasienne. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki.
Polędwiczkę razem z folią ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Po bokach ułożyć ziemniaki, kawałki papryki, cebuli i oprószyć warzywa solą oraz skropić octem balsamicznym.
Tak przygotowane mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni piec około 60 minut.Podawać z ulubioną surówką. Całość udekorować natką pietruszki.