Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak z dynią i jabłkiem
Kroki postępowania
Z mąki, żółtek, margaryny i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć blaszkę. Do kolejnej dodać kakao i wyrabiać aby było w brązowym kolorze i razem z drugą jasną częścią schłodzić przez 2 godziny w zamrażalniku.
Dynię zetrzeć wraz z jabłkiem na tarce z dużymi oczkami. Wsypać do garnka, zacząć gotować. Dodać cukier, cynamon oraz imbir i trochę podgotować aż będą miękkie.
Ciasto w blaszce włożyć do nagrzanego piekarnika na 10-15 min. aby się troszkę podpiekło.
Białka ubić mikserem z szczyptą soli, cukru i mąki ziemniaczanej na sztywną pianę.
Na ciasto rozłożyć masę z jabłek i dyni, następnie na tarce o dużych oczkach zetrzeć czarne ciasto, wyłożyć na nie piankę i zetrzeć jasne ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym na 180 C, przez ok. 30 min. tak aby góra była przypieczona i chrupiąca.
Smacznego:)