Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki na parze z jagodami.

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 2 szkl
drożdże 10 dag
cukier 1 szkl
jaja 3
żółtka jaj 5
mąka 1 kg
jagody 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki na parze z jagodami.

Mleko podgrzej i wkrusz do niego drożdże. Potem dodaj łyżkę cukru.
Pozostaw do wyrośnięcia.

Jaja utrzyj razem z cukrem.

Do rozczynu drożdży wsyp około połowy mąki i dodaj jaja utarte z cukrem. Wymieszaj. Dodaj resztę mąki.

Zarób ciasto i odstaw do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość formuj z niego bułeczki wcześniej nakładając do środka odrobinę jagód.

W garnku zagotuj wodę i gumką przymocuj lnianą ściereczkę na garnku tak, aby nie dotykała ona wody.

Gotowe bułeczki układaj na ścierce i gotuj przez około 7 - 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 10.02.2014 08:47
bułki na parze smak mojego dzieciństwa, uwielbiam
Milka100 10.11.2013 14:39
moje ulubione polecam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak