Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada czekoladowo - kawowa

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto:
mąka pszenna 80 g
cukier puder 50 g
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia ¼ łyżeczki
jajko 4 szt.
szczypta soli
mascarpone 250 g
cukier puder 80 g
czekolada deserowa 60 g
śmietana 30% 200 ml
LIKIER CZEKOLADOWY 80 ml
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
sok wyciśnięty z ½ cytryny 1 łyżeczka
Składniki dodatkowe:
wiórki czekoladowe do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada czekoladowo - kawowa

Kroki postępowania

1
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
Krok 1 - Rolada czekoladowo - kawowa foto
2
Cały czas ubijając dodać cukier puder, a następnie dodawać po jednym żółtku.
Krok 2 - Rolada czekoladowo - kawowa foto
3
Mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać. Delikatnie wmieszać w przygotowaną masę.
Krok 3 - Rolada czekoladowo - kawowa foto
4
Ciasto czekoladowe równomiernie rozsmarować na blasze z piekarnika, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190ºC. Piec 10 - 12 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć, przełożyć na lnianą ściereczkę i zwinąć w rulon. Pozostawić, aby ostygło.
Krok 4 - Rolada czekoladowo - kawowa foto
5
Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i sokiem wyciśniętym z cytryny.
Krok 5 - Rolada czekoladowo - kawowa foto
6
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać do niej kawę rozpuszczalną oraz żelatynę rozprowadzoną 50 ml gorącej śmietany. Wymieszać (masa musi być gładka i lśniąca) i przestudzić. Połączyć z likierem czekoladowym i dodać do mascarpone. Dobrze wymieszać.
Krok 6 - Rolada czekoladowo - kawowa foto
7
Na samym końcu masę połączyć z ubitą na sztywno śmietaną. Krem można wstawić na 15 minut do lodówki.
Krok 7 - Rolada czekoladowo - kawowa foto
8
Ciasto delikatnie rozwinąć. Posmarować przygotowanym kremem czekoladowo - kawowym (niewielką część pozostawić do posmarowania wierzchu). Ponownie zwinąć.
Krok 8 - Rolada czekoladowo - kawowa foto
9
Wierzch rolady udekorować pozostałym kremem i wiórkami czekoladowymi. Schłodzić w lodówce.
Krok 9 - Rolada czekoladowo - kawowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 05.10.2013 18:49
super ciacho
probofka 05.10.2013 15:54
fajny deserek
Beatris 05.10.2013 11:56
Skusiłabym się na kawałeczek.
adelajda 05.10.2013 11:30
pycha ciasto :)
treonina 05.10.2013 11:11
same przyszności!
Janina 05.10.2013 10:35
Wspaniałe ciasteczko;)
margaret 05.10.2013 10:33
miało być: fajna:)
margaret 05.10.2013 10:32
faja rolada:)
cukiereczek 05.10.2013 08:29
wygląda wspaniale
noninka77 05.10.2013 07:42
wspaniale wygląda:)
nogawkuchni 05.10.2013 07:27
Zdecydowanie coś dla mnie,uwielbiam kawowe desery,wypieki,wszystko z dodatkiem kawy,Twoja propozycja wygląda przepysznie i zachęcająco, świetny przepis.
ana1 05.10.2013 07:27
bardzo fajna
miroslawa 05.10.2013 05:13
wyszła cudowna rolada
marcia7 05.10.2013 02:32
super ciasto
w mojej kuchni 04.10.2013 23:34
deser marzenie...
sanielcia 04.10.2013 23:02
Pyszne ciasto
Kasnaj 04.10.2013 22:49
rewelacyjnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak