Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane naleśniki z brokułami i żółtym serem
Mleko zagotowujemy. Ja często chcąc zaoszczędzić czas wlewam zimne mleko, a sos także wyjdzie aksamitny i gładki.
Masło wkładamy do rondelka i na wolnym ogniu rozpuszczamy. Dodajemy mąkę i cały czas mieszając - najlepiej trzepaczką - smażymy na jasną zasmażkę, mąka nie może się zarumienić! Ważne jest dokładne połączenie masła z mąką. Kiedy zasmażka zacznie pachnieć nieco orzechowo to znaczy, że jest już gotowa. Rondelek zdejmujemy z ognia i nie przerywając mieszania dolewamy stopniowo mleko. Stawiamy z powrotem na ogień i gotujemy, cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos. Gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje, a następnie doprawiamy do smaku i według uznania solą, świeżo mielonym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy na parze, tak by się nie rozgotował, tylko był lekko twardawy, lekko studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.
Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki.
Na każdy naleśnik układamy kawałki brokułów, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną drobno posiekanego czosnku, posypujemy serem, składamy w trójkąty (na pół i jeszcze raz na pół).
Układamy w formie do pieczenia i polewamy sosem beszamelowym, posypujemy resztą żółtego sera i ewentualnie suszonymi płatkami chili.
Zapiekamy około 20-30 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!