Przepis i sposób przygotowania na: Domowy sos pomidorowy z chili
Kroki postępowania
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i chwilę dusimy na oliwie. Pomidory nacinamy na krzyżyk po przeciwnej stronie miejsca korzonka. Zalewamy na chwilę wrzącą wodą. Ze sparzonych pomidorów ściągamy skórkę kroimy na pół i usuwamy ziarnisty miąższ. Przekrojone na mniejsze części przekładamy na patelnie z cebulą. Dodajemy bardzo drobno pokrojoną papryczkę i roztarty czosnek. Całość dusimy do miękkości.
Odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Następnie całość przekładamy do pojemniczka od blendera dodajemy zioła, całość dokładanie mieszamy (jeśli nie chcemy robić tego blenderem możemy po prostu dłużej dusić sos, a zioła dodać w formie posiekanej). Przekładamy na chwile na patelnię - doprawiamy do smaku: solą, pierzem i cukrem.