Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane starte na grubych oczkach.

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
sól do smaku
pieprz do smaku
cebula biała do smaku
tłuszcz do smażenia
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane starte na grubych oczkach.

Kroki postępowania

1
Ziemniaki ucieramy na tarce o największych oczkach.
Krok 1 - Placki ziemniaczane starte na grubych oczkach. foto
2
Do ziemniaków dodajemy jajo, odrobinę soli oraz pieprzu.
Ja dodaję również odrobinę startej cebuli.
Krok 2 - Placki ziemniaczane starte na grubych oczkach. foto
3
Placki układamy delikatnie na rozgrzanej patelni.
Ja do smażenia używam oleju rzepakowego.
Krok 3 - Placki ziemniaczane starte na grubych oczkach. foto
4
Trzeba trochę uważać przy przekładaniu.
Usmażone placki odkładamy na papier ręcznikowy.
Podajemy z cukrem lub śmietaną.
Smacznego!
Krok 4 - Placki ziemniaczane starte na grubych oczkach. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jozefinach 22.09.2013 09:11
Uwielbiam placki ziemniaczane.
Czarnula87 21.09.2013 18:10
są smaczne i fajnie chrupiące
pati100015 21.09.2013 02:08
wyglądają bardzo apetycznie
babajaga1969 20.09.2013 21:49
też tak ścieram czasem - smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak