Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze śliwkami na oleju rzepakowym
Białka oddzielić od żółtek. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
Białka lekko ubić. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier, następnie żółtka. Gdy składniki się połączą dodać olej rzepakowy i łyżkę octu. Na końcu wsypać przesiane mąki i dokładnie wymieszać.
Ciasto wylać do formy. Na wierzch wyłożyć wypestkowane śliwki.
Składniki na kruszonkę:
1/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru trzcinowego
3 łyżki oleju rzepakowego
Wszystkie składniki kruszonki połączyć. Rozkruszyć ją na owocach.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Do suchego patyczka.
Gotowe można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)