Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt jasny / rzucany /

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
cukier 3/4 szkl
mąka pszenna 3/4 szkl
mąka ziemniaczana 1/4 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt jasny / rzucany /

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Białka oddzielamy od żółtek , a następnie ubijamy na sztywną pianę.

Pod koniec ubijania stopniowo , łyżka po łyżce dodajemy cukier , nie przerywając przy tym ubijania.

Cały czas miksując dodajemy żółtka ( jedno po drugim ) i dalej ubijamy.

Wymieszane obydwie mąki przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.

Dno tortownicy ( ok. 22 cm ) wykładamy papierem do pieczenia , boków nie smarujemy.

Wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30-40 minut ( do suchego patyczka ).

Po upieczeniu ( jeszcze gorący ) upuszczamy na podłogę.

Robimy to pewnie!

Studzimy w uchylonym piekarniku.

Gotowe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 20.08.2013 09:52
Też rzucam biszkoptami. Przepis mam bardzo podobny i w 100% polecam!
KasiaK90 20.08.2013 09:30
fajny pomysł:) myślę że skorzystam;)
iziona 20.08.2013 08:53
Nigdy nie rzucałam o podłogę choć słyszałam o tej metodzie. Powiedz mi tylko czy po tym rzucie ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika, aby przestygło?
Jadwiga/Jaga85 19.08.2013 22:17
Jaki puszysty. Super. Zabieram przepis!
katarzynagotuje 19.08.2013 22:05
Znam przepis - polecam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak