Przepis i sposób przygotowania na: Panierowana feta z dodatkami
tzatziki:
5-6 ogórków gruntowych
200 g jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
sól,pieprz lub przyprawa do tzatziki
placki z cukinii:
2 średnie cukinie
1-2 jajka
sól
mąka do panierowania
olej do smażenia
Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać jogurt i zmiażdżony ząbek czosnku, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku i odstawić do lodówki.
Cukinie umyć odkroić końcówki i pokroić w plastry o grubości 1 cm, lekko posolić i odstawić.
Ser feta pokroić w plastry o grubości 1-1,5 cm. Jajko roztrzepać widelcem z oregano. Plastry fety panierować w jajku oraz mące i smażyć na rumiany kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Fetę trzeba dobrze zapanierować i smażyć na małej ilości tłuszczu ponieważ może się rozpaść.
Plastry cukinii osuszyć z soku papierowym ręcznikiem i panierować w roztrzepanym jajku oraz mące. Smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron.Osączyć na papierowym ręczniku. I można podawać:)