Przepis i sposób przygotowania na: Sernik piętrowy z rodzynkami i morelowym dżemem
Białka ubić z cukrem i solą na sztywną pianę, dodać żółtka wymieszane z olejem oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao - ostrożnie połączyć na najniższym biegu miksera na jednolitą masę.
Masę podzielić na połowę i rozsmarować na dwóch równych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia - upiec w 165*C przez 12-15 minut, jak na roladę.
~MASA SEROWA:
Twaróg z wiaderka połączyć z mlekiem, żółtkami, stopionym i wystudzonym masłem, proszkiem budyniowym i połową cukru - zmiksować do połączenia składników.
Białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru i połączyć delikatnie z masą serową oraz garścią rodzynków.
Na jeden z upieczonych biszkoptów wyłożyć połowę masy serowej, rozprowadzić równą warstwą i nakryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć na całej powierzchni - na wierzchu rozprowadzić resztę masy serowej.
Blaszkę nakryć folią aluminiową lub silikonową matą do pieczenia - to zabezpieczy wierzch sernika przed zbytnim zrumienieniem.
Piec 50-60 min. w piekarniku nagrzanym do 170*C.
Po upieczeniu posmarować gorący wierzch sernika rozpuszczonym dżemem morelowym i pozostawić do ostygnięcia.
Przed pokrojeniem schłodzić sernik w lodówce.
Można udekorować strużkami stopionej czekolady.