Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z czarnej porzeczki

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czarna porzeczka 8 szklanek
cukier 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z czarnej porzeczki

Porzeczkę umyć, oczyścić z ogonków. Zasypać cukrem, delikatnie wymieszać i podgrzewać na wolnym ogniu aż owoce się rozpadną. Zestawić z ognia wystudzić. Następnie ponownie podgrzewać i gotować na wolnym ogniu ok 15 minut, wystudzić. Ponownie podgrzać i gotować kolejne 15 minut. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików. Ustawić do góry dnem do całkowitego przestudzenia.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 13.11.2013 13:20
bardzo lubię dżemiki, a z czarnej porzeczki najbardziej :)
adelajda 12.11.2013 09:21
Najlepszy z dżemów :)
Anna169Hosz 09.08.2013 21:58
Dobrze sobie otworzyć słoiczek takiego pysznego dżemu w zimie:)
ONY_za_kare 09.08.2013 19:29
taki jak lubię
mysza75 09.08.2013 16:49
Mój ulubiony :-) pysznie twoj wygląda
fotoviderek 06.08.2013 21:07
Super dżemik :)
Czarnula87 06.08.2013 09:25
żałuje że i ja w tym roku nie zrobiłam
Ola1984 06.08.2013 08:59
Uwielbiam czarną porzeczkę. W dżemie szczególnie ;)
Habibi 06.08.2013 08:55
jeden z moich ulubionych smaków dżemu, obok wiśniowego, agrestowego, jabłkowego :)
Ewa104 06.08.2013 08:42
Też mam zawsze taki w spiżarce.Bardzo go lubię do ciast typu pierniki czy miodowniki.Ale nie tylko.Pyszny jest jeśli się lubi czarną porzeczkę.
Magula 06.08.2013 07:30
Mniam, na zimę jak znalazł
kriko 06.08.2013 06:39
pyszny ,bardzo lubie
Krzysztof15 06.08.2013 06:31
bardzo lubie..
Bernadeta1 06.08.2013 00:47
czarna porzeczka,pycha
pestka 06.08.2013 00:39
jeden z moich ulubionych dżemów

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak