Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przetwory - marynowane rzodkiewki

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

rzodkiewka 600 g
woda 2i 1/3 szklanki
ocet 10 % 2/3 szklanki
cukier 6 łyżek
sól 1 łyżka
pieprz kilka zirenek
bazylia kilka listków

Przepis i sposób przygotowania na: Przetwory - marynowane rzodkiewki

Rzodkiewki oczyścić, odkroić końce, większe przekroić na pół. Do każdego słiczka włożyć po 2-3 listki bazylii i ułożyć rzodkiewkę. Wodę,ocet,cukier,sól i pieprz zagotować. Gorącą zalewą zalać rzodkiewki. Słoiki zakręcić i odwrócić do góry nogami do wystygnięcia. Rzodkiewkę zrobiłam tak z ciekawości bo akurat miałam jej sporo, dla mnie nic bardzo wyjątkowego wolę świeżą ale może ktoś lubi wyjątkowo rzodkiewkę i chętnie wykorzysta przepis.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jastinka 27.10.2013 21:14
świetny pomysł na przepis
Grazyna0211 27.10.2013 15:59
fajny pomysł nigdy jeszcze nie robiłam takich rzodkiewek
ONY_za_kare 10.10.2013 10:22
fajny pomysł
Habibi 05.08.2013 13:16
Robiłam już kilka lat temu, kiedy nagle miałam do wykorzystania wielką reklamówkę dorodnych rzodkiewek ;) Szkoda tylko, że traci swój piękny kolor... a smakuje podobnie do innych marynowanych warzyw ;)
Mniam 05.08.2013 10:44
ciekawa jestem jak smakuje
migotka28 05.08.2013 09:46
Magula ja tez nie jadłam dlatego zrobiłam na spróbowanie
Magula 05.08.2013 09:39
Nigdy nie jadłam takiej rzodkiewki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak