Przepis i sposób przygotowania na: Tort Orzechowy z Masa Kakaową
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę wsypując stopniowo po trochu cukier.
Następnie wbić wszystkie żółtka na raz i lekko wymieszać, sypiać jednocześnie orzechy i tartą bułkę.
Masę wlać do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut.
Przez 20 minut nie otwierać piekarnika, a potem sprawdzić czy lekko się rumieni i dopiec.
Z formy wyjąć dopiero wtedy gdy zupełnie ostygnie.
Następnie ciasto przekroić na pół.
Masło i margarynę utrzeć na pulchną masę.
Jaja z cukrem ubić na parze.
Jaja połączyć z utartym tłuszczem i wyrobić na gładką masę.
Na sam koniec dodać kakao.
Jedną część biszkoptu posmarować masą kakaową, przykryć drugim biszkoptem. Całość posmarować masą. Boki tortu wysypać mielonymi orzechami. A na wierzchu ułożyć draże kakaowe w dowolny wzór.