Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsy z indyka.

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
tymianek do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
papryka mielona do smaku
mąka 120 gram
rama 4 łyżki
indyk 70 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsy z indyka.

Kroki postępowania

1
Mięso wrzucamy do miski. Solimy, pieprzymy, dodajemy do smaku trochę tymianku lub oregano oraz paprykę słodką mieloną. Do tego dodajemy jajko całe oraz bułkę tartą wymieszaną z wodą. Wszystko dokładnie mieszamy. Najlepiej ręką.
Krok 1 - Klopsy z indyka. foto
2
Teraz czas na formowanie klopsów. Najlepiej żebyście ręce zmoczyli lekko wodą wtedy mięso nie będzie się kleiło do rąk. Uformowane klopsy obtaczamy w mące.
Krok 2 - Klopsy z indyka. foto
3
Na rozgrzaną patelnie kładziemy tłuszcz. Na początek ok łyżkę ramy.
Układamy klopsy i czekamy aż się usmażą. Po ok 5 min przewracamy na drugą stronę. Gdy klopsy są usmażone po obydwu stronach można dodać troszkę wody aby klopsy się poddusiły.
Krok 3 - Klopsy z indyka. foto
4
Gotowe klopsy podajemy z ziemniakami i dodatkiem warzywnym np. kalafiorem. Można również zrobić sos.

Smacznego!
Krok 4 - Klopsy z indyka. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megg 25.07.2013 18:02
wspaniałe mięsko na obiad
Babciagramolka 25.07.2013 17:00
Za tymianek duży +
agus198900 25.07.2013 16:52
prezentują się wyśmienicie;)
Monia 25.07.2013 15:35
No i powstał jeden pyszny klops hehe ;)
2milutka 25.07.2013 15:13
musza byc pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak