Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z nutellą i suszonymi śliwkami
Kroki postępowania
Następnego dnia osączam namoczone śliwki i rodzynki na sitku, śliwki kroję na mniejsze kawałki, a pozostałą wódkę dodaję do ponczu.
Miękkie masło miksuję na puszystą, białą masę. Następnie dodaję stopniowo nutellę i dalej ucieram mikserem. Dodaję namoczone i pokrojone śliwki oraz rodzynki, dokładnie mieszam do połączenia się składników.
Krem śmietanowy: Żelatynę wsypuję do szklanki, zalewam zimną wodą do 1/4 wysokości naczynia i odstawiam do napęcznienia na 5 minut. Wstawiam szklankę z napęczniałą żelatyną do mikrofalówki na kilkanaście sekund, aż się rozpuści - odstawiam na 2 minuty. W międzyczasie ubijam schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywno. Dodaję gorącą (tak gorącą!) rozpuszczoną żelatynę i szybko mieszam tak aby nie powstały grudki.
Na wierzch wykładam krem śmietanowy, wyrównuję łyżką. Na koniec ścieram na dużych oczkach tarki gorzką czekoladę. Ciasto wstawiam do lodówki w celu schłodzenia.