Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa z mrożonych podgrzybków
Pyszna zupa grzybowa z podgrzybków. Zupę możecie z robić z grzybów mrożonych lub świeżych. W wersji wegetariańskiej użyjcie wywaru warzywnego. Zupa ma aksamitną konsystencję, bo jest zabielona śmietaną. Ta wersja jest z ziemniakami, ale możecie ją również podać z makaronem.
Kroki postępowania
Zupę można również zrobić ze świeżych podgrzybków, ale jeżeli mamy już oczyszczone, pokrojone, zblanszowane i zamrożone podgrzybki zaoszczędzimy sporo czasu.
Grzyby wyjąć z zamrażarki i zostawić do odmrożenia w temperaturze pokojowej. Wlać do garnka 2,5 litra wody, doprowadzić do wrzenia.
Dodać umyte, poporcjowane żeberka, zagotować i zebrać szum. Teraz dodać w większych kawałkach marchewkę, pietruszkę i seler oraz pieprz w ziarenkach. Przykryć i gotować przez 30 minut.
Na patelni roztopić masło, dodać pokrojoną cebulę w kostkę i posiekany czosnek, zeszklić. Teraz dodać rozmrożone podgrzybki i wszystko razem smażyć przez 5 minut.
Grzyby dodać do mięsno warzywnego wywaru, całość gotować przez 10 minut i po tym czasie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, gotować aż ziemniaki będą miękkie.
Na końcu zaprawić zupę śmietaną, śmietanę wymieszać w kubeczku z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlać do garnka mieszając. Doprawić do smaku solą. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego!