Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie ''Rolls-royce''
Kroki postępowania
BIGA
85 g mąki pszennej typ 650
20 g mąki pszennej pełnoziarnistej
60 g wody
0,2 g świeżych drożdży
0,2 g soli
POOLISH
105 g mąki pszennej typ 650
115 g wody
0,2 g drożdży
0,2 g soli
ZAKWAS
170 g mąki pszennej typ 650
40 g mąki pszennej pełnoziarnistej
115 g wody
105 g zakwasu dokarmionego 10-12 h wcześniej
CIASTO WŁAŚCIWE
5 g świeżych drożdży
540 g mąki pszennej typ 650
40 g mąki pszennej pełnoziarnistej
320 g wody
5 g świeżych drożdży
22 g soli
Wieczorem należy przygotować 3 miski. Do jednej wrzucić składniki na BIGĘ, do drugiej składniki na POOLISH, a do trzeciej składniki na ZAKWAS. Zawartość poszczególnych misek wymieszać. BIGA będzie gęsta, pozostałe zaczyny będą mniej zwarte. Przykryć folią i ostawić na 10-12 godzin w temperaturze pokojowej. Ja zostawiłam w kuchni na blacie.
Przykryć ściereczką. Odstawić na 20 minut. Krótko zagnieść (można łyżką), ostawić na kolejne 20 minut i ponownie zagnieść. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie chleb wyjąć, wystudzić na kratce