Przepis i sposób przygotowania na: Serowe jajeczka
Kroki postępowania
Cebulę podsmażamy na odrobinie masła aż się zrumieni i zmięknie. Ugotowane i wystudzone jajka kroimy na połówki i wyciągamy żółtka.
Żółtka rozdrabniamy (może być widelec lub łyżka) dodajemy serki, które można przemielić wcześniej przez maszynkę. Posypujemy papryką słodką, solą i pieprzem do smaku. Dodajemy 2 łyżki śmietany, najlepsza jest kremowa.
Ponadto dodajemy rozmiażdżone ząbki czosnku oraz wcześniej podsmażoną cebulę na odrobinie masła (najlepiej cebulkę wyjąć z masła widelcem).
Mieszamy cały czas aż do sklejenia się farszu.
Odstawiamy na 10 minut do lodówki.
W misce mieszamy śmietanę kremówke (około 3 łyżki) i tyle samo jogurtu naturalnego. Ponadto dodajemy kilka kropel cytryny, czyli około pół łyżki. Mieszamy, polewamy tym szczypior i ponownie mieszamy.
Następnie polewamy je sosem szczypiorkowym.
SMACZNEGO!!!