Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec japoński

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

MAK MIELONY 500 g
masło 250 g
mleko 2,5 szkl.
cukier puder 2 szkl.
cukier waniliowy 1 łyż.
miód 3 łyż.
kasza manna 220 g
jajko 6 szt.
rodzynki 1 garść
żurawina 1 garść
morele suszone 1 garść
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłka prażone 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec japoński

Kroki postępowania

1
W garnku gotuję 2,5 szklanki mleka z 50 g masła, cukrem waniliowym i miodem. Do gorącego mleka wsypuję zmielony suchy mak i gotuję na niewielkim ogniu aż spęcznieje, a większość mleka odparuje, dodaję rodzynki, żurawinę i pokrojone na mniejsze kawałki morele.
Krok 1 - Makowiec japoński foto
2
Resztę masła (200 g) miksuję z cukrem pudrem na puszystą masę. następnie dodaję do maślanej masy po jednym żółtku nie przerywając ubijania. Do maślano-żółtkowej masy dodaję stopniowo ostudzoną masę makową i miksuję.
Krok 2 - Makowiec japoński foto
3
Na koniec dodaję do masy prażone jabłka ze słoika i kaszę mannę, dokładnie mieszam. Białka ubijam ze szczyptą soli i dodaję do makowej masy, delikatnie mieszając łyżką.
Krok 3 - Makowiec japoński foto
4
Ciasto wykładam do blachy o wymiarach 25 cm na 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównuję powierzchnię łyżką. Wstawiam do nagrzanego do temp. 180*C piekarnika i piekę ok. 60 minut.
Krok 4 - Makowiec japoński foto
5
Po upieczeniu wyjmuję formę z pieca, pozostawiam do ostudzenia i dekoruję polewą czekoladową i pokrojonymi brzoskwiniami z puszki.
Krok 5 - Makowiec japoński foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 10.10.2013 16:47
jak dla mnie rewelacja:)
IZABELA29 11.07.2013 13:32
bardzo taki lubię ale dawno nie robiłam
paulina2157 11.07.2013 12:45
juz dawno nie jadłam i nie robiłam tego ciasta, a jest bardzo smaczne
monisia1977 11.07.2013 12:21
fajnie wygląda
joanna30 11.07.2013 11:53
Uwielbiam to ciacho, ja tez dodaję jabłka świeże.
kasienka23 11.07.2013 10:01
fajne ciasto!:)
Andrzej8 11.07.2013 09:59
o to coś dla mnie
Mniam 11.07.2013 09:54
Zjadłabym z chęcią kawałeczek.
Olga_SK 11.07.2013 09:45
Też ostatnio oribłam! U mnie to się nazywa szarlotka japońska i dodajemy świeże jabłka :) Wrzcę przepis niebawem!
Katarzyna34 11.07.2013 09:43
wygląda smakowicie
Kuchenka 11.07.2013 09:16
pyszny makowiec

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak