Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki z zimnego ciasta

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 1/2 szklanki
mleko 1/2 szklanki
olej 50 ml
mąka pszenna 3 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
drożdże świeże 40 gram
cukier 1 łyżka
sól 1 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki z zimnego ciasta

Kroki postępowania

1
Mleko łączymy z wodą, wrzucamy rozdrobnione drożdże, cukier i mieszamy delikatnie do rozpuszczenia się drożdży.
Krok 1 - Bułki z zimnego ciasta foto
2
Rozczyn łączymy z resztą składników najpierw mieszając łyżką, później zagniatając ciasto.
Krok 2 - Bułki z zimnego ciasta foto
3
Odstawić na jakieś 5 – 10 minut. Później zagniatamy ciasto jeszcze przez chwilę, formujemy kulkę, wrzucamy do wysmarowanej oliwą miski (polecam takie specjalne do wyrastania ciasta drożdżowego, z pokrywką, żeby ciasto przykryć ; )
Krok 3 - Bułki z zimnego ciasta foto
4
Rano formujemy bułeczki, nacinamy na środku i odstawiamy na blasze na jakieś małe 0,5 godzinki do wyrośnięcia.
Krok 4 - Bułki z zimnego ciasta foto
5
Teraz smarujemy bułki mlekiem i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ( bez termoobiegu ).

Śniadanko gotowe!
Krok 5 - Bułki z zimnego ciasta foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 10.07.2013 14:03
super bułeczki
Janina 10.07.2013 13:42
Pyszne swojskie wypieki;)
msmors 10.07.2013 13:02
pyszne bułeczki
gosia1988 10.07.2013 12:50
takie domowe bułeczki to lepsze niż z niejednej piekarni
Konczi 10.07.2013 12:22
wyglądają super
marcia7 10.07.2013 12:17
dobre ciasto
Beatris 10.07.2013 12:03
Fajny sposób na bułeczki na śniadanie. Nie trzeba wcześniej wstawać.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak