Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z białą czekoladą, kajmakiem i prażonymi migdałami

5.0
(50)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 80 gram
jajko 3 sztuka
czekolada biała 250 gram
cukier drobny 100 gram
cukier waniliowy 3 łyżeczka
esencja waniliowa 1 łyżeczka
śmietana 30% 100 mililitr
skórka z pomarańczy 1 łyżeczka
budyń śmietankowy 1 opakowanie
sól 1 szczypta
migdały płatki 6 łyżka
herbatniki 200 gram
kajmak 400 gram
twaróg zmielony 1 kilogram

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z białą czekoladą, kajmakiem i prażonymi migdałami

Ciasteczka rozkruszyć w robocie lub w woreczku za pomocą tłuczka. Dodać miękkie masło i wyrobić ciasto. Spód tortownicy (23 cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Herbatniki z masłem wyłożyć na spód, ugnieść i wstawić do lodówki na 30 minut.

Sernik: Ser* przełożyć do miski, dodać, cukier, ekstrakt z wanilii, cukier waniliowy i skórkę startą z pomarańczy. Wszystko zmiksować do połączenia się składników. Dodać jajka, śmietanę i stopioną czekoladę. Miksować na wolnych obrotach. Dodać szczyptę soli i proszek budyniowy. Masę serową wylać na ciasteczka. Sernik wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec przez około 1 godz. i 15 minut. Jeśli wierzch bardzo się zarumieni, pod koniec pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową. Sernik po upieczeniu zostawić przez około 45 minut w piekarniku, po czym studzić przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzony sernik schować do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wysmarować masą kajmakową i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

*Ser ma być trzykrotnie mielony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klaudia 18.12.2023 21:51
Witam serdecznie :-) Czy dobrze zrozumiałam, że po upieczeniu sernik jeszcze musi być w zamkniętym piekarniku przez ok. 45 minut? I dopiero po tym czasie uchylić go i pozostawić ciasto jeszcze w nim ? Pozdrawiam ;)
PaniMISIOWA 13.02.2014 11:11
wspaniałe ciasto!
IwonaDD 08.09.2013 10:00
dla mnie mistrzostwo świata ten serniczek !!!
Angelika10 31.08.2013 16:14
świetny sernik
lara 24.06.2013 16:28
wspaniały sernik
Janina 24.06.2013 14:45
Smaczny serniczek
aisoglam 24.06.2013 08:58
Świetnie się prezentuje :)
Konczi 24.06.2013 08:16
fajne ciacho :)
msmors 24.06.2013 07:33
zabieram ten przepis do swojej księgi
Mniam 24.06.2013 07:07
Wyśmienity serniczek, chętnie bym taki spróbowała.
kriko 24.06.2013 06:49
super wyglada
Krzysztof15 24.06.2013 06:41
napewno pyszny
migotka28 23.06.2013 22:41
smakowity serniczek
Sroczka 23.06.2013 22:39
Ale mam ogromną ochotę na kawałeczek.
Beatris 23.06.2013 22:29
Bardzo lubię sernik z dodatkiem czekolady. Z kajmakiem jeszcze nie robiłam, muszę nadrobić...
angelika14 23.06.2013 22:24
pięknie wyrósł serniczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak