Przepis i sposób przygotowania na: domowy Knoppers
1/4 szklanki mleka
175 g miękkiego masła
1 (szklanka 200ml kopiasta) szklanka mleka w proszku
Masa czekoladowa:
100 g masła
160 g nutelli
1 łyżka kakao
100 g orzechów laskowych (dałam więcej)
Dodatkowo:
3 suche wafle
100 g gorzkiej czekolady
Masa mleczna:
Mleko wlać do małego garnuszka i zagotować, cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści, zdjąć z palnika i ostudzić.
Masło zmiksować mikserem na białą, puszystą masę. Ucierając dodawać, stopniowo po łyżce ostudzone mleko (zbyt szybkie dodanie mleka grozi zwarzeniem się masy). Miksować tak długo, aż masa będzie gładka. Następnie dodać mleko w proszku i zmiksować. Dodać olejek waniliowy.
Masa czekoladowa:
Orzechy uprażyć na suchej patelni teflonowej pod przykryciem, na małym ogniu (od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, żeby nie przypalić orzechów) i zetrzeć z nich skórkę. Uprażone orzechy posiekać na kawałeczki.
Masło zmiksować, dodać do niego nutellę, kakao i dalej miksować. Następnie dodać zmielone i posiekane orzechy i dokładnie wymieszać.
Składanie:
Na dużą deskę położyć pierwszy wafel, posmarować go masą czekoladową i przykryć drugim waflem. Następnie posmarować mleczną masą i ponownie przykryć waflem. Obciążyć drugą deską i wstawić, na lekkie stężenie kremów do lodówki, na około 2 godziny. Po stężeniu i sklejeniu się wafli, posmarować je roztopioną czekoladą (czekolady roztopić w kąpieli wodnej) od strony kremu mlecznego. Odstawić do lodówki (już bez obciążenia), by czekolada stężała. Po stężeniu czekolady pokroić w kwadraty.