Przepis i sposób przygotowania na: Słodko - ostre skrzydełka z kurczaka
Do miseczki wrzucamy zgnieciony czosnek i wlewamy wszystkie składniki marynaty, mieszamy do uzyskania momentu połączenia się wszystkich składników.
Ugotowane skrzydełka przekładamy do blaszki a następnie zalewamy 3/4 marynaty. Wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
Następnie ustawiamy piekarnik na 180 stopni (góra i dół z termoobiegiem) i pieczemy około 1-1,5h (aż do zarumienienia). Co jakiś czas skrzydełka obracamy i cały czas smarujemy je przygotowaną marynatą.
Skrzydełka podajemy na ciepło lub po lekkim ostygnięciu. Wówczas marynata tworzy delikatną smakową skórkę.
Smacznego!
Skrzydełka można również przyrządzić na grillu. Trzeba jednak opiekać je na średnim ogniu, żeby nie przypalić. I najlepiej na aluminiowych tackach.